Regulamin targowiska na Terenach
Targowych Ruda Śląsk
§ 1.
1/. Tereny Targowe w Rudzie Śląskiej Wirku przy ulicy
Kupieckiej 2a (tel. 2-421-669) czynne są w dni
powszednie od godz. 5.00 do godz. 22.00.
2/. W godzinach od 22.00 wieczorem do 5.00 rano
targowisko jest zamknięte.
3/. Terenami Targowymi zarządza Firma RÓWNOWAGA z
siedzibą w Rudzie Śląskiej przy ulicy Kempnego 2a/7.
4/. Nadzór nad Terenami Targowymi sprawuje Gmina Ruda
Śląska.
5/. Kierownikiem Terenów Targowych jest Pan Piotr
PACOCHA.
§ 2.
1/. Działalność handlową prowadzą na Terenach
Targowych: podmioty gospodarcze tzn. osoby fizyczne,
osoby prawne, a także jednostki organizacyjne nie
posiadające osobowości prawną utworzone zgodnie z
przepisami prawa, chyba że prowadzona przez nie
działalność nie wymaga takiego zgłoszenia, legitymujące
się dokumentem tożsamości oraz odpowiednim zezwoleniem.
2/. Osoby nie posiadające dokumentów upoważniających do
handlu nie mogą prowadzić działalności na terenie
Terenów Targowych.
§ 3.
1/. Na Terenach Targowych mogą być sprzedawane
wszystkie towary z wyjątkiem:
a/ napojów alkoholowych,
b/ nafty, benzyny, spirytusu (denaturatu) skażonego,
c/ papierów wartościowych,
d/ broni, amunicji, materiałów oraz artykułów
pirotechnicznych i wybuchowych,
e/ przedmiotów ekwipunku wojskowego,
f/ innych artykułów, których sprzedaż jest zabroniona
na podstawie odrębnych przepisów.
2/. Poza towarami wymienionymi w ust.1 w miejscach, w
których prowadzony jest handel obwoźny nie wolno
wprowadzać do obrotu z wyjątkiem przypadków określonych
w Rozporządzeniu Ministra Przemysłu i Handlu z dn.
25.10.1994r.w sprawie wymagań sanitarnych w handlu
okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz.U. Nr 119
poz. 574):
a/ dietetycznych środków spożywczych,
b/ mleka nie pasteryzowanego,
c/ dziczyzny,
d/ pieczywa i wyrobów ciastkarskich nie opakowanych,
e/ grzybów i przetworów grzybowych z wyjątkiem
hodowlanych.
§ 4.
1/. Sprzedaż w handlu okrężnym:
a/ mięsa i przetworów mięsnych,
b/ drobiu bitego i przetworów drobiowych,
c/ tłuszczów roślinnych i zwierzęcych,
d/ ryb i przetworów rybnych,
e/ mleka pasteryzowanego i przetworów mlecznych,
f/ innych środków spożywczych wymagających
zabezpieczenia przed niewłaściwą temperaturą i
nasłonecznieniem, powinna być prowadzona wyłącznie za
pomocą specjalistycznych środków transportu wyposażonych
w odpowiednie pod względem higienicznym pomieszczenia,
urządzenia chłodnicze, zlewozmywak, wodę ciepłą i zimną
oraz dwudzielną szafkę na odzież ochronną i osobistą, a
także zaopiniowanych przez właściwy Inspektorat
Sanitarny.
§ 5.
1/. Miejsce sprzedaży wyznacza zarządca Terenów
Targowych lub miejsca handlu obwoźnego.
§ 6.
1/. Kiosk, stragan lub inne urządzenia do prowadzenia
handlu powinny być oznaczone imieniem i nazwiskiem oraz
numerem zezwolenia na prowadzenie działalności
gospodarczej i przez kogo zostało wydane.
2/. Osoba prawna prowadząca punkt sprzedaży jest
zobowiązana oznaczyć go nazwą przedsiębiorstwa.
§ 7.
1/. Osoba prowadząca handel na Terenach Targowych
jest zobowiązana uwidocznić na towarach wystawionych do
sprzedaży cenę w sposób zapewniający prostą i nie
budzącą wątpliwości informację o jej wysokości.
§ 8.
1/. Do ważenia lub mierzenia towarów mogą być używane
jednostki miar obowiązujące w obrocie towarowym tj.
metr, kilogram, litr i ich pochodne.
2/. Narzędzia pomiarowe używane na targowisku powinny
mieć ważną cechę legalizacyjną oraz powinny być
ustawione lub użytkowane w ten sposób, aby kupujący
mieli możliwość stwierdzenia prawidłowości i rzetelności
ważenia i mierzenia.
3/. Handlujący powinien posiadać przy sobie dokument
potwierdzający legalizację używanego narzędzia
pomiarowego.
§ 9.
1/. Zarzadca pobiera od handlujących na Terenach
Targowych lub miejscu handlu obwoźnego opłatę targową
przez inkasentów na kwitach ścisłego zarachowania,
opieczętowanych przez Urząd Miejski w Rudzie Śląskiej -
Wydział Finansowy lub wystawianych komputerowo,
podlegających kontroli przez organy do tego upoważnione.
2/. Wysokość wszelkich opłat, w tym o których mowa w
ust.1 winna być uwidoczniona przez zarządcę na tablicy
ogłoszeń.
3/. Handlujący rozpoczynając handel na Terenach
Targowych lub miejscu handlu obwoźnego jest zobowiązany
do posiadania przy sobie (na stanowisku handlowym)
potwierdzenia dokonania wymaganych opłat.
4/. Za rozpoczęcie handlu uważa się moment wystawienia
pierwszego towaru do sprzedaży.
§ 9a.
1/. Handlujący z obiektów zamkniętych takich jak:
kioski, stragany i przyczepy płacą opłatę targową raz na
miesiąc w terminie do 3-go dnia danego miesiąca za 20
dni handlowych.
2/. Handlujący z obiektów zamkniętych takich jak:
kioski, stragany itp. mogą zostać zwolnieni z opłaty
miesięcznej do 100% jej wysokości, z powodu
uzasadnionego zawieszenia działalności gospodarczej
(urlop, choroba itp.) zgłoszonego u zarządcy na piśmie
nie później niż w ostatnim dniu poprzedniego miesiąca na
podstawie właściwego dokumentu na łączną długość jednego
miesiąca w ciągu roku kalendarzowego.
3/. Handlujący z obiektów zamkniętych takich jak:
kioski, stragany i przyczepy mogą wnosić w danym
miesiącu opłatę targową dzienną (czyli tylko wtedy kiedy
obiekt jest czynny) po zgłoszeniu tego faktu na piśmie
zarządcy nie później niż w ostatnim dniu poprzedniego
miesiąca.
4/. Z opłaty rezerwacyjnej zwolnieni są handlujący
wnoszący opłatę targową miesięcznie.
§ 10.
1/. Sprzedaż towarów zabronionych w par.3 pkt 1 i 2 oraz
towarów, co do których zachodzi podejrzenie, że są
szkodliwe dla zdrowia, pochodzą z kradzieży lub innego
nielegalnego źródła nabycia, będzie wstrzymana przez
zarządcę Terenów Targowych, który ma obowiązek
powiadomić o tym Straż Miejską lub właściwy Komisariat
Policji.
§ 11.
1/. Zarządca odpowiada za czystość i porządek w
miejscu handlowania.
§ 12.
1/. Do kontroli handlujących na Terenach Targowych
lub miejscu handlu obwoźnego upoważnia się
przedstawicieli następujących instytucji:
a/ Zarządcę Terenów Targowych lub miejsca handlu
obwoźnego,
b/ Straży Miejskiej,
c/ Policji,
d/ Inspekcji Sanitarnej,
e/ Urzędu Skarbowego,
f/ Urzędu Miejskiego.
§ 13.
1/. Niedostosowanie się handlującego do postanowień
niniejszego regulaminu podlega karze w formie mandatu
lub skierowania wniosku do sądu
§ 14.
1/. Książkę skarg i wniosków - przechowuje i
udostępnia na żądanie kierownik Terenów Targowych lub
miejsca handlu obwoźnego.
ZARZĄDCA |